Воени ветерани од БиХ зборуваат за мировна работа

Емисија на босанската Хајат ТВ со гостување на поранешни борци кои зборуваат за заедничките активности и мировната работа после војната. Голем дел од работата е инициран од Центар за...

Continue Reading →

Мал поимник на Соочувањето со минатото

По оружениот конфликт и/или тешките кршења на човековите права, општеството има потреба да се занимава со тоа минато. На кој начин, едно општество ќе се соочи со минатото зависи...

Continue Reading →

Орална историја – секој може да придонесе

  Историчарите често имаат многу информации за владетелите и за други луѓе со високи чинови, но малку се знае за другите помалку видливи нешта, особено за ниските слоеви на...

Continue Reading →

Колку луѓе загинаа во бомбардирањето на Дрезден?

Со децении историчари и новинари користеа бројка од околу 300.000 загинати во воздушните напади од британски и американски авиони во февруари 1945 година врз Дрезден. Понекогаш се споменуваат дури...

Continue Reading →

Соочување со минатото на примерот на Летонија

По оружениот конфликт и/или тешките кршења на човековите права, општеството има потреба да се занимава со тоа минато. На кој начин, едно општество ќе се соочи со минатото зависи...

Continue Reading →

Повоената правда и изградба на одржлив мир во поранешна Југославија низ призмата на Советот на Европа

Во 2012 година, Советот на Европа преку својот Комесаријат за човекови права беше многу активен на полето на соочување со минатото од војните во поранешна Југославија и во напорите...

Continue Reading →

Меѓународното хуманитарно право и автентичното толкување на Законот за амнестија

Горан Талески На 19 Јули 2011 година Собранието на Република Македонија со мнозинство гласови го усвои автентичното толкување на членот 1 од Законот за амнестија (донесен во 2002 година)....

Continue Reading →

Тренинг за изградба на мир од 11 до 21.11.2013 во Крушево

Мировна акција објавува повик за пријави за Тренингот за изградба на мир кој ќе се одржи од 11 до 21.11.2013 во хотел „Монтана“ во Крушево. Краен рок за аплицирање е 04.11.2013. Вашите пријави испраќајте ги...

Continue Reading →

Одбележуваме две години од издавањето на книгата „13 женски приказни за една војна“

Книгата „13 женски приказни за една војна“ е издадена од Здружението Мировна акција Прилеп во 2011 година и претставува збир од 13 животни приказни за 2001та година на жени...

Continue Reading →

Кој тоа таму помирува?

Милан Цолиќ Центар за воена траума, Нови Сад, Србија   За некој да се занимава со размислување за улогата на ветераните во изградбата на мирот, мора најпрвин да се...

Continue Reading →

Translate »